torsdag 20. desember 2012

Rollen som styreleder

Du er blitt valgt til styrets leder. Gratulerer!!! 
- Men hva innebærer egentlig denne rollen?


Les også: Oversikt over styrets roller og ansvar

Styreleder
Det er innlysende at som styreleder er det ditt ansvar å kalle inn til og lede styremøtene, og kanskje også at det er du som skal kalle inn til og lede årsmøtet. Men er det alt?

Les også: Hvordan være en god møteleder?

Som styrets leder har du fått i oppgave å opptre på vegne av eierne og det overordnede ansvaret for selskapetes daglige virke. Du har derfor ansvaret for at eiernes investeringer gir størst mulig avkastning. Med dette ansvaret følger det mange ulike oppgaver.

Aksjeloven
Mye av styreleders ansvar er styrt av aksjeloven (ASL § 6-19). Her fremkommer det blant annet at styreleder har et spesielt ansvar for at selskapet har et fungerende styre som forbereder, behandler og protokollerer saker på en skikkelig måte. I tillegg sier loven at styreleder har plikt til å møte på generalforsamlingen (ASL § 5-4). Dersom styret ikke har valgt en annen, er det styreleder som skal åpne generalforsamlingen (ASL § 5-12).

Les også: Jippi, jeg skal bli adept


Representere eiernes interesser
Styrets leder har ansvaret for at selskapet leverer et størst mulig utbytte for eierne. En grunnleggende oppgave for styreleder blir å forstå hva eiernes interesser er. Implisitt i denne oppgaven ligger det å sørge for at tilstrekkelig informasjon blir kommunisert ut.

Følge opp og støtte daglig leder
Styret delegerer myndighet til daglig leder, men skal også kontrollere og evaluere det arbeidet som selskapet gjør. Styreleder en en viktig samarbeidspartner for daglig leder, og bør stebe etter å gjøre daglig leder god.

Etablere/jobbe med strategi, mål og verdier
Det må være tydelig hva som er selskapets visjon og målsetninger. Hvorfor er selskapet til? og hva ønsker det å oppnå? Strategien skal si noe om hvordan selskapet skal oppnå visjon og målene. Dersom disse målene ikker er satt må styreleder sørge for at de blir etablert. Dersom selskapet har strategier, mål og verdier, er det styreleders ansvar at de blir evaluert og finjustert.


Før man setter en strategi er det viktig å gjøre en situasjonsanalyse, SOFT/SWOT-analyse, hvor styret vurderer nåværende og fremtidige muligheter, trusler, styrker og svakhetet innad i selskapet og eksternt i miljøet det opererer. Ut fra resultatene denne analysen gir må styret gjøre noen stategiske valg, og prioritere ressurser og gi støtte til daglig leder for å få de gjennomført.

Les også: Hvordan kommunisere ut tydelige mål?

Under strategiplanen skal det ligge en forretningsplan som underbygger strategien. Et annet viktig element som styret må vurdere er om selskapets organisasjonsstruktur er slik at den støtter opp under og gir mulighet til å gjennomføre de valgte strategiene.


Ledelsesoppgave
Oppgavene som er nevnt ovenfor er ikke altomfattende. Det er garantert andre oppgaver som det også er viktig at styreleder griper tak i. Dersom du har noen, så blir jeg glad om du legger de inn i kommentarfeltet under. Det jeg synes det er viktig å sette fokus på et at styreleders oppgaver omfatter mer enn det som er regulert av loven: styreledelse er en ledelsesoppgave som krever faglig lederkompetanse.

Les også: Rollen som styreleder

Les på nettet:
The Board of Directors Responsibility, Role and Structure 
Styreguiden - En guide fra altinn
Styreledelse er undervurdert - Ledernytt.no
Hva kan styrelederen gjøre på egen hånd?
Artikkelserie: Styrearbeid - Kunnskapssenteret.com 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...