tirsdag 27. november 2012

Sammensetning og rekruttering til styrer

Mange styrer blir dessverre satt sammen av tilfeldige forbindelser, og ofte er det eiernes familiemedlemmer, venner eller bekjente som settes inn. Min påstand er at mange bedrifter vil høste av å satse på en profesjonalisering av styrearbeidet. Jeg mener at der styret er profesjonelt sammensatt, har en svært gode forutsetninger for å kunne skape resultater for bedriften. Styrearbeid er et fag, og formalkompetanse er viktig.



Formelle krav til sammensetningen av styret


De formelle kravene er oppfylt, hva nå?
Dessverre er det mange som bare ser på de formelle kravene og som ikke tenker mer over hvilken kompetanse de som sitter i styret bør ha. Når styrearbeidet profesjonaliseres gjør man i tillegg en vurdering av kandidatens kvalifikasjoner og hvordan disse utfyller kompetansen til det eksisterende styret, eller de andre aktuelle kandidatene til styret. Sammensetningen må være slik at man finner en styreleder og styremedlemmer som kan utfylle hverandre kompetansemessig og fungerer sammen som et profesjonelt team. En god sammensetning er etter min mening kanidater med ulik utdannelse og erfaringsbakgrunn. Vider må kandidatene ha både kompetanse og tid til å kunne påta seg styreverv. Men styrearbeid handler ikke kun om formell kompetanse og erfaring. Styrearbeid handler også om personlig tillitt og god kjemi.

Aksjonærene (eierne) ønsker et styre som sørger for at deres investeringer (selskapet) forvaltes på en best mulig måte og gir størst mulig avkastning. Den eller de som skal sette sammen styret må ha dette i mente. Gjensidige forventninger om hvilken rolle styret skal ha, og hva en ønsker at styret skal bidra med må avklares.

Vurderingselementer

  1. Hvilken utviklingsfase er selskapet i? Ønsker eierne et styre med representanter som kan bidra til styrevekst? Trenger selskapet "døråpnere" innenfor offentlig byråkrati, nettverk i en gitt bransje eller spesiell erfaring som bedriften trenger?
  2. Mangfold: Alt tyder på at styrer som har større spredning i kjønn, alder, utdanningsbakgrunn, erfaringsgrunnlag, mennesketyper, m.m. har større evne til å tenke nytt og ikke kjøre seg inn i et spor hvor man gjør det samme som før. En mangfoldig sammensetning ruster styret til å være bedre rustet til å fremme innovasjon, finne veier ut av kriser og endre seg i takt med utviklingen av selskapet og markede.
  3. En eier som er daglig leder bør legge vekt på å supplere sin egen kunnskap, slik at styremedlemmene kan bli viktige støttespillere som daglig leder kan trekke lærdom fra.
  4. Personkjemi og bedriftskultur: Alle skal jobbe godt sammen, og en er avhengig av at daglig leder og styret - og spesielt styrets leder - fungerer godt sammen.
  5. Har kandidaten den kompetansen og bakgrunnen som er ønsket?
  6. Engasjement og interesse: Er kandidaten så engasjert at han/hun kan sette seg godt inn i styresakene og bidra positivt i styringsarbeidet?
  7. Tid og tilgjengelighet: Har kandidaten - og spesielt dersom det er snakk om styrets leder - tid til å gjøre en god jobb og være tilgjengelig når selskapet trenger kandidatens tilstedeværelse
  8. Stemmer kandidatens personkjemi og arbeidsmåte med resten av styret og daglig leder?
Antall styremedlemmer

Å begrense styrets størrelse er viktig med hensyn til både kostnader og effektivitet. For at styret skal fungere som en god gruppe og jobbe effektivt, anbefales det at styret består av 3-7 medlemmer. I de aller fleste selskap vil et styre bestående av 4-5 personer være passende.

Les også: Styrets roller, ansvar og oppgaver

Rekruttering
Hvor kan man så finne kandidater som er egnet til å være med i styrer? Her er det mange ulike metoder som kan benyttes. Noen av disse er:
  • Innhente "uformelle" forslag til kandidater fra relevante miljøer (f.eks. eierne og deres nettverk)
  • Utarbeide egne interne lister over navn som ofte dukker opp, samt oversikter over hvem som sitter i eksisterende styrer. Det er viktig å unngå gjenngangere.
  • Konferere med styreledere for å finne egnede kandidater.
  • Benytte firma som kan finne kandidater (her kan også kandidater melde seg):
  1. Assessit
  2. Styreinformasjon
  3. Hunter
  • Søke i databaser:
  1. iledelsen.no: Registrer deg som styrekandidat, eller søk etter styrekandidater. 
  2. Innovasjon Norge: Styrekandidater.no
  3. NHOs styrekandidatdatabase: Female Future

Les også: Rollen som styreleder


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...